2013 m. balandžio 11 d., ketvirtadienis

Proto pergalė

Perskaičiusi knygą "Kasdieniai nušvitimai. Laimės paieškos šiuolaikiniame pasaulyje", apie kurią rašiau įraše "Laimės paieškos" galvojau, kad pabūsiu su tomis pačiomis mintis ir šiuo metu nieko neskaitysiu. Juo labiau, kad retkarčiais dar pavartydavau knygą apie sapnus. Tačiau neatsilaikiau, kai patogupirkti.lt pranešė, kad "Algarvės" leidyklos knygoms yra didelės nuolaidos. Tikriausiai jos ir dabar su nuolaidomis :-D. Na, tiesiog pataikė į mano nuotaikas.
Įdėmiai skaičiau visų knygų aprašymus, bet vis tiek knygų atsisiunčiau visą dėžę! Ir ne visos buvo "Algarvės", ir ne visos su nuolaidomis :)


Gavusi siuntą pradėjau skaityti kelias knygas vienu metu, pakaitom, pagal nuotaiką, tačiau dėmesį labiau patraukė "Proto pergalė" (autorius Eknath Easwaran). Ją ir perskaičiau iki galo.
Knygos stilius visiškai kitoks nei prieš tai skaitytos knygos "Kasdieniai nušvitimai. Laimės paieškos šiuolaikiniame pasaulyje". Tačiau neatbaidė, o kažkuo patiko ir papildė prieš tai skaitytą - autorius pateikia daug įvairių palyginimų su kasdieniais įvykiais, gamtos reiškiniais, proto lavinimas lyginamas su sporto treniruotėmis. Taip suprantamiau paprastam skaitytojui, kuris galbūt iki tol ne itin domėjosi savo vidumi, savo protu, savo mintimis ir nebuvo skaitęs panašaus pobūdžio knygų. Pavyzdžiui (ištrauka iš 43 psl.):
Pasirinkus bet kokią lengvojo kultūrizmo programą svarbu, žinoma, jos laikytis. Jūs nieko nepasieksite, jei mankštinsitės priešokiais. Tik nesielkite taip: vieną dieną mankštinatės iki nukritimo, kitą puolate į neviltį, griūvate į lovą ir visiškai nutraukiate programą. Reguliariai mankštinkitės, nesvarbu, ar jaučiatės gerai, ar blogai. Tik taip išsiugdysite tvirtą valią ir grakštų kūną bei žavią asmenybę.
Tiesa, knygoje dažnai kalbama apie meditacijas, kas, mano manymu, gali ne(pa)tikti eiliniam skaitytojui. Dažnai žmonėms atrodo, kad meditacijos, joga yra neprieinama ir nesuprantama eiliniam žmogui, todėl tokia knyga gali tik išgąsdinti. Bet kokiu atveju, ši mintis knygoje ypač vertinga (101 psl.):
Iš visų nuostabiausių dalykų žmoguje didžiausia vertybė yra gebėjimas keistis.
Knygos autorius dalijasi savo patirtimi ir netgi pateikia savo paties sukurtą aštuonių dalių programą, kurią rekomenduoja ir kitiems, siekiantiems pokyčių. Man pačiai labai prilipo viena Šv. Pranciškaus Asyžiečio maldos dalis:
O Dieviškasis Mokytojau, suteik man troškimąne tiek būti paguostam, kiek paguosti,ne tiek būti suprastam, kiek suprasti,ne tiek būti mylimam, kiek mylėti;nes tik duodami mes gauname,nes tik atleisdami gauname atleidimą,nes tik mirdami patys sau gimstame amžinajam gyvenimui.
Šią maldą autorius siūlo meditacijai, kuri yra pirmoji dalis iš jo rekomenduojamos aštuonių dalių programos (151 psl.):
Mokantis šią maldą pravartu būtų prisiminti, kad jūs nesikreipiate į kažkokią nežemišką būtybę išoriniame pasaulyje. Dangau karalystė yra mumyse, ir Viešpats yra mūsų sąmonės gelmėse. Šia malda mes kreipiamės į savo vidų, prašydami įsižiebti dieviškąją ugnį, kuri ir yra tikroji mūsų esmė.
Knygoje pateikiama daugiau nuorodų į įvairių religijų maldas, tad kiekvienas gali pasirinkti sau tinkamiausią. O ir šiaip knygoje neakcentuojami jokie religiniai įsitikinimai, pateikiamos mintys iš įvairių šventraščių.
Šiaip ar taip tokio pobūdžio knygose visuomet gali rasti tai, kas tau pačiam tinka, kas suteikia tikėjimo ir energijos savo paties pokyčiams.

Oficialus knygos aprašymas
„Šią knygą rašiau tiems, kurie nori suprasti ne tik tai, kaip veikia mintys, bet ir kaip jas galima pakreipti kita linkme.“ Eknath Easwaran
Nėra nieko svarbiau nei gebėti suvokti, ką mes galvojame – kokie mūsų jausmai, troškimai, norai; kaip mes matome pasaulį ir save. Mokėjimas valdyti mintis atveria vilčių horizontus. Tai reiškia, kad mes galime imti keisti savo gyvenimą ir charakterį, tarpusavio santykius, išmokti įveikti kasdienio gyvenimo sunkumus ir tapti tuo, kuo norime būti.
Knygoje „Proto pergalė“ pateikiama praktinių patarimų, kaip pakeisti savo mąstymą ir išsiugdyti įgūdžius, padėsiančius tapti kūrybingesniems ir gyvenimo kliūtis paversti galimy­bėmis augti ir tobulėti. Autorius rašo lengvu stiliumi, giliai įžvelgia žmogaus psichologiją. Jis geba patraukliai susieti Rytus ir Vakarus, senovės ir šiandienos pasaulius, susieda­mas viską į gyvenimo sistemą, kur vertinamas paprastumas, praktiškumas, užuojauta kitam ir dogmų nepaisymas. Eknathas Easwaranas Kalifornijoje įsteigė Mėlynojo kalno meditacijos centrą. Jame beveik trisdešimt metų mokė meditacijos meno tuos, kurie nori gyventi aktyvų ir visavertį gyvenimą šeimoje, su draugais ir visuomenėje. Autorių visada traukė sužinoti, kaip veikia mintys, ir tam jis paskyrė visą gyvenimą. Jo knygos išverstos į 22 pasaulio kalbas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą