2013 m. balandžio 22 d., pirmadienis

Gyvename taip, kaip pasirenkame gyventi

Knyga "Amžini meilės, turto, sveikatos ir laimės dėsniai" (autorius Adam J. Jackson) taip pat iš vasario mėnesio siuntos ir jau senokai perskaityta. Būčiau grįžusi prie jos vėl, bet kelyje pasitaikė kitos. Tikiuosi, kad prie dėsnių vis tiek grįšiu, nes radau nemažai įdomių minčių. Tiesą sakant mane netgi vietomis supurtė gerokai, iškeldama senus prisiminus, nerealizuotas svajones, lūkesčius. Dar kartą juos išgyvenau. Užgriuvo jie visu savo svoriu taip, kad atsidariau dienoraštį ir išsliejau. ir tada palengvėjo. O tuomet ir kilo mintis užsivesti internetinį dienoraštį - gal taip dažniau norėsis išsisakyti savo mintis ir pasvarstymus, bei užfiksuoti įdomias knygos vietas.

Gerai, dabar apie knygą. Skaitant ją vietomis sukeldavo šypseną - gi prieš kažkiek metų būčiau ją įvertinusi protu ir greičiausiai būčiau atmetusi, kaip nepatikimą :). Į lietuvišką leidimą sudėtos keturios to paties autoriaus knygos, visos jos savo stiliumi panašios, be jokių meninių vingrybių, siužetas visur tas pats: pagrindinis herojus jaunuolis, kuriam nesiseka gyvenime (tam tikroje srityje atitinkamai pagal knygą - meilėje, turtuose, sveikatoje, laimėje), tada netikėtai pasirodo senas kinas, kuris pasidalina kinų išmintimi šimtu procentu pataikydamas į jaunuolio skaudulį, palieka dešimties žmonių vardus su telefonų numeriais ir prapuola taip pat netikėtai, kaip ir atsirado. Kiekvienoje knygoje po dešimt skyrelių, kurie atitinka dešimt dėsnių - dešimt tikros meilės dėsnių, dešimt tikro turto dėsnių, dešimt tikros sveikatos dėsnių ir dešimt tikros laimės dėsnių. Susitikęs su vienu iš dešimties žmonių sąrašo, kurį gavo iš senojo kino, jaunuolis sužino vieną dėsnį. Ir taip dešimt susitikimų, ir visi sutiktieji taip pat buvo susitikę su senuoju kinu.

Taigi, kaip romano skaityti neišeitų, nes tuojau pat knyga pabostų. Bet aš visur norėjau įžvelgti save, savo problemas, rasti gaires pokyčiams, o į siužeto pasikartojimus nekreipiau didelio dėmesio.
Pradžioje galvojau paskaitysiu apie meilę, kurios kaip tik tuo metu ieškojau, ir apie laimę. Bet paskui ėmiau ir suskaičiau visą knygą iš eilės. Nebuvo tai protinga mintis, dabar galėčiau pasakyti - "jei tik turėčiau laiko, tai skaityčiau po mažulytį skyrelį ir palikčiau laiko apgalvoti" :-D Toks greitas skaitymas mažai paliekant laiko apsvarstymams sukėlė nemažą sumaištį mano galvoje, tad po šios knygos kurį laiką nieko neskaičiau ir leidau perskaitytai informacijai bent kiek susigulėti.
Prie šios knygos dar grįšiu, bent jau išsirinkti įdomias taiklias mintis. Tada daugiau aprašysiu ir čia.

Tiesa, vieną mintį iš šios knygos tikrai taikau, sąmoningai. Sąmoningai stebiu savo laikyseną, kurią stebėjau dar ir iki šios knygos skaitymo. Bet dabar stengiuosi ir laikytis. Ko nebuvau niekad pagalvojusi, tai kad yra ryšys tarp emocijų ir laikysenos. Laikysena įtakoja emocijas, emocijos įtakoja laikyseną (215 psl.):
Nuliūdusio žmogaus pečiai nudribę, žvilgsnis nudelbtas žemyn, galva nuleista. Kai žinote, kad egzistuoja ryšys tarp emocijų ir laikysenos, galite įveikti depresiją paprasčiausiu būdu - tiesiai atsisėdę. Beveik neįmanoma pulti į depresiją, jei laikysena bus tiesi, galva aukštai pakelta, giliai kvėpuosite ir šypsositės. <...> Atsisėskite tiesiai, įtraukite smakrą ir įsivaizduokite, kaip jūsų galva pakyla. <...> Ar pastebėjote, kad linksmik žmonės vaikšto aukštai iškėlę galvas, o nuliūdę galvas nuleidžia žemyn, nudelbia akis.
Dar viena įdomi detalė. Knyga "aprengta" papildomai popieriniu viršeliu. Skaitydama knygą, tokius viršelius atidedu į šalį, tada pasimato kitas knygos dizainas. Šios knygos dizainas visai nedomino, bet va mano šešiametė kurią tai dieną pastebėjo ir pareiškė, kad visai jai neprimena čia senos knygos, nors ir bando ją tokią padaryti. Iki tol net nebuvau pastebėjusi, kad ji tikrai neva "sendinta" :)


Oficialus knygos aprašymas
Į šią knygą sudėtos keturios labai paprastos, nuoširdžios ir išmintingos apybraižos, kurios atsako į klausimą, ką turime daryti, kad būtume mylimi, turtingi, sveiki ir laimingi.
Meilė. Torntonas Vailderis, vienas didžiausių amerikiečių rašytojų, kalbėjo taip: "Yra šalis gyvųjų ir šalis mirusiųjų, o tiltas tarp jų - meilė... vienintelis būdas išlikti, vienintelė prasmė". Pažinkite tikros meilės dėsnius, raskite jų prasmę - ir jūs pakeisite savo gyvenimą bei pasaulį.
Turtas. Žmonės, kurie susikrauna turtus, pasižymi vienu ypatingu bruožu - jie prisiima atsakomybę už savo gyvenimą, už savo veiksmus ir sprendimus. Dėl savo problemų jie nekaltina nei ekonomikos, nei politikos, nei oro, nei prigimties. Turtingi žmonės nelaukia, kol nusišypsos laimė ar susiklostys tinkamos aplinkybės - jie patys kuria aplinkybes, ieško ne pasiteisinimų, o sprendimų.
Sveikata. Susirgę žmonės dažniausiai nenori keisti gyvenimo būdo ir toliau laikosi savo pražūtingų įpročių, kol sveikatos nelieka visiškai. Tačiau ligos pradžioje juos visus įmanoma išgydyti. Žmonės iš tikrųjų nesigydo, jiems terūpi, kaip numalšinti skausmą, kad galėtų gyventi po senovei ir mėgautis žalingais įpročiais.
Laimė. Laimė yra didžiulė ir reta gyvenimo dovana, kita vertus, ją gali gauti kiekvienas žmogus. Kievienas ją gali susikurti. Visatą valdo tikslūs dėsniai, kurie lemia įvykius: banguoja jūros, keičiasi metų laikai, sukasi žemė. Mokslininkai atrado daugelį dėsnių: traukos, judėjimo, magnetizmo, tačiai egzistuoja ir kitokie dėsniai - dėsniai, kurie valdo laimę...


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą