2013 m. balandžio 22 d., pirmadienis

Išsigydyk vaikystės žaizdas

Knygą "Išsigydyk vaikystės žaizdas" (autorė Lise Bourbeau) rekomendavo man masažuotoja, kai buvau masažuose aną savaitę. Tik ką buvau atlikusi užsakymą knygos.lt, tik dar nesumokėjusi, tad pavyko į užsakymą įtraukti ir šią knygą.

Tiesą sakant šiuo metu skaityti šią knygą dar netraukė, nes turėjau kelias knygas iš bibliotekos (taip, aną savaitę užsirašiau ir į biblioteką, nes kiek gi galima pirkti tų knygų :)), galvojau tik įdomumo dėlei pavartysiu, o gal greitai rasiu savo problemų sprendimą (taip, labai to norisi, greitai ;)) Taigi, skubiai per kelias dienas knygą perverčiau ir... radau detalų aprašymą mano vyro... Oi, skaitant net lengva panika buvo apėmusi, bandžiau tarp tų pačių eilučių pamatyti ir save, nes gi savęs ieškojau, gi toks tokį pritraukia...

Ne visą knygą perskaičiau, greičiau perverčiau skaitydama nuotrupomis, gabalais. Ir leisiu sau visam tam susigulėti ir pasiruošti antram skaitymui, nuosekliam. Nes kol kas įspūdis toks, kad dar nežinau, kaip integruoti tokią informaciją į savo pokyčius. Jau seniai supratau, kad daug ką atsinešėme iš vaikystės, seniai pradėjau pastebėti, kad tam tikros reakcijos ateina taip pat iš vaikystės. Tik va šioje knygoje rašo, kad mes atsinešame tam tikras žaizdas jau iš kitų gyvenimų, taip pasirenkame ir savo tėvus ir kartu turime išmokti savo pamokas, kitaip ta pati žaizda kartojasi per kelias kartas.

Taigi, knygoje autorė išskiria penkias pagrindines žaizdas (atstūmimo, palikimo, pažeminimo, išdavystės ir neteisybės), dėl kurių ir kyla mūsų visos problemos. Kad nuo jų apsisaugotume, užsidedame tam tikras kaukes.

Bet viskas iš pradžių (14 psl.)...:
Deja, yra labai mažai "natūralių" vaikų. Aš pastebėjau, kad dauguma vaikų patiria keturias stadijas:Patyrę džiaugsmą būti savimi, tai yra pirmoji jų egzistavimo stadija, jie patiria skausmą dėl to, kad jiems neleidžiama būti savimi, - antroji stadija. Po to seka įsiūčio periodas ir maištas - trečioji stadija. Tada, kad sumažintų skausmą, vaikai susikuria naują asmenybę, kad taptų tokie, kokių jų nori kiti, - ketvirtoji stadija. Kai kurie žmonės lieka trečiojoje stadijoje visą gyvenimą; jie visada linkę veikti priešingai, yra pikti arba atsiduria bėdoje.Trečiojoje ir ketvirtojoje stadijose mes sukuriame kelias kaukes (naujas asmenybes), kurias naudojame apsiginti nuo kančios, patirtos antrosios stadijos metu. Yra penkios tokio tipo kaukės ir jos atitinka penkias didžiąsias esmines žmonėms padarytas žalas. <...> Kiekvieną kartą, kai kenčiame patys ar sukeliame kančias dėl šių žaizdų kitiems, mūsų visa esybė jaučiasi išduota. Mes nebūname ištikimi savo vidiniam DIEVUI, savo esybės poreikiams, nes leidžiame savo ego su jo įsitikinimais ir baimėmis kontroliuoti mūsų gyvenimą. Mes sukuriame kaukes, kad paslėptume nuo savęs ar kitų tai, ko dar nepanorome išspręsti. <...> Kaukės stiprumas priklauso nuo žaizdos gylio. 
Kiekvieną žaizdą atitinka tam tikra kaukė:
  • atstūmimas - užsidarymas savyje;
  • palikimas - priklausomybė;
  • pažeminimas - mazochizmas (emocinis/protinis);
  • išdavystė - kontrolė;
  • neteisybė - griežtumas.
Sau bandžiau prisitaikyti kelias kaukes, bet šiaip įžvelgiau visų penkių požymių. Tačiau įdomu yra tai, kad būtent kūnas (sudėjimas, išskirtiniai bruožai, laikysena ir t.t.) parodo, kokias kaukes mes užsidedame, t.y. ką mes turime išspręsti.
Įmanoma, kad skaitydamas kiekvienos žaizdos aprašymą kartu su atitinkamų kaukių elgesiu ir nuostata tu atpažinsi save kiekvienoje iš jų. Aš turiu pabrėžti fizinio kūno stebėjimo svarbą, nes kaip tik tai patikimai atspindi, kas vyksta mūsų viduje - daug sunkiau yra atpažinti save emocijų ir proto planuose.
Pabaigai - "gijimo procesas bus baigtas, kai sugebėsime atgaline eiga pereiti keturias stadijas, pradėdami ketvirtąja ir grįždami į pirmąją, kurioje mes vėl tampame savimi".

Oficialus knygos aprašymas
Tarptautinė bestselerių autorė ir lektorė Liza Burbo (Lise Bourbeau) yra didžiausios asmeninio augimo mokyklos Kvebeke įkūrėja. Ji veda seminarus daugiau kaip 15 šalių. 

Ar kartais jauti, jog savo asmeniniame augime eini ratais? Ar kartais matai, kad problema iškyla vėl, po to, kai jau ją išsprendei? Galbūt tai dėl to, kad ieškai jos ne ten? 

Ši nauja Lizos Burbo knyga, tokia pat konkreti kaip ir kitos, parodo, jog visos problemos – fizinės, emocinės arba mentalinės – kyla dėl penkių pagrindinių žaizdų: atstūmimo, palikimo, pažeminimo, išdavystės ir neteisybės. Šioje knygoje smulkiai aprašomos žaizdos ir kaukės, kurias užsidedame, kad nuo jų apsisaugotume. Su šiomis žiniomis tu išmoksi nustatyti tikrą konkrečios problemos savo gyvenime priežastį. Taip pat sužinosi, kodėl kai kurie iš mūsų yra nepaprastai liekni, o kiti pernelyg stori, kokius kitus raktus pateikia mūsų kūnas. Netgi tai, kaip mes šokame, parodo tam tikras mūsų žaizdas ir kaukes. 

Ši knyga padės tau leistis į visiško išgijimo kelionę, kelią, kuris veda į galutinį tikslą: tavo tikrąją savastį. 

Liza Burbo kaip visada savo knygos pabaigoje siūlo praktinių sprendimų. Šie konkretūs patarimai dovanos tau priemones transformuoti savo kasdienes problemas ir pajusti po kojomis pagrindą, nuo kurio galėsi augti ir vėl atrasti, kad esi DIEVAS.

2 komentarai:

  1. Sveiki. Ar dar turite šią knygą? Mielai išsikeisčiau į vieną iš savų. Daiva.soroch@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti